Samenwonen: wat moet je weten?

|

Samenwonend koppel op de zetel
De belangrijkste feiten over samenwonen

Leestijd: ca. 5 minuten

  • Bijna 60 procent van de koppels in België woont samen.
  • Wanneer je samenwoont, deel je niet alleen je woning, maar ook je kosten en uitgaven.
  • Verhuizen kan duur zijn. Een goede planning is noodzakelijk om de kosten te drukken.
  • Een gemeenschappelijke rekening kan van pas komen om je kosten bij te houden. Verzekeringen kunnen hiermee ook worden betaald.

Samenwonen als koppel is een grote stap. De eerste grote uitdaging is natuurlijk het vinden van die eerste woning, maar het samenwonen zelf is nog spannender. Meubels, decoratie, huishouden, financiën, alles wat te maken heeft met het dagelijkse leven moet duidelijk worden besproken. We hebben het je gemakkelijk gemaakt en hier de belangrijkste punten opgesomd.

Die eerste gemeenschappelijke woning verandert heel wat in een relatie. Het constante over en weer rijden tussen twee woningen komt tot een einde en je leert elkaar op een heel andere manier kennen. Samenwonen is heel populair. De meeste koppels gaan na ongeveer 1,5 jaar samenwonen. In België woont bijna 60% van de bevolking samen als koppel.

Voordat je gaat samenwonen moet je enkele zaken regelen. De zoektocht naar een woning kan al snel enkele maanden duren en is niet de meest ontspannende bezigheid. Denk samen met je partner goed na over wat jullie precies belangrijk vinden. Wat verlangen jullie van een gemeenschappelijke woning? Wil je een bad? Een grote tuin? Een balkon? Liever een appartement of ga je toch voor een huis? Hoe belangrijk is de ligging?

Voor- en nadelen van samenwonen

Zet samen met je partner de voor- en nadelen op een rijtje. Zorg ervoor dat je goed weet waarom je wilt samenwonen en dat je dit doet voor de juiste redenen. Als financiële overwegingen op de eerste plaats komen denk je beter twee keer na voordat je de stap zet.

De voordelen van samenwonen

  • De kosten: alle lopende kosten worden gedeeld. Vaste kosten zoals huur, elektriciteit en eten worden gedragen door jullie beiden.
  • Gedeeld huishouden: koken, boodschappen doen, schoonmaken,…: niet iedereen is er fan van. Vanaf nu kan je ze samen doen of gelijk verdelen.
  • Meer tijd samen: je moet niet meer over en weer reizen, dus je hebt meer tijd om dingen samen te doen.
Vrouw glimlacht naar haar man – Samenwonen als koppel

De nadelen van samenwonen

Ondanks de vele voordelen zijn er ook redenen waarom je beter niet gaat samenwonen. Open en duidelijke communicatie zijn zeer belangrijk. Op deze manier vermijd je mogelijke problemen.

  • Minder privacy: voor je ging samenwonen had je je eigen stekje waarin je kon doen wat je wou. Nu deel je niet alleen je woning, maar ook je dagelijkse leven. Een eigen ruimte in je woning kan wonderen doen!
  • Mogelijke conflicten: het is normaal om af en toe een discussie te hebben, dat hoort er nu eenmaal bij. Analyseer wel waarom jullie discussies hebben. Conflicten kunnen ontstaan door verschillende gewoontes in het huishouden, zoals koken of schoonmaken, en leiden makkelijk tot vermijdbare ruzies.
  • Dagelijkse routine: elke dag dezelfde routine is niet altijd leuk. Na een tijdje kan de dagelijkse routine de relatie op de proef stellen.

De verhuis: waar moet je aan denken?

Wil je vermijden dat je spijt krijgt van je beslissing? Dan kan je al eens op voorhand proberen samenwonen, zie het als een proefperiode.

Bv. even wat langer op vakantie gaan dan gewoonlijk of een volledige week bij je partner intrekken. Op deze manier merk je snel of samenwonen iets voor jullie is.

Bespreek je eigen ideeën en wensen over samenleven op voorhand. Op deze manier vermijd je vervelende discussies en weet je wat je van elkaar kan verwachten. Denk ook goed na over in welke woning jullie willen samenwonen. Zoeken jullie samen een nieuwe woning of trek je samen in in jouw woning of in die van je partner?  Denk ook na over je huurcontract: als jullie wettelijk gaan samenwonen, wat aan te raden is want dat is fiscaal interessanter, zijn jullie beiden verantwoordelijk voor het huurcontract (ook al tekent slechts één persoon). Schrijven jullie je nog niet in als wettelijk samenwonend dan is er één hoofdhuurder die zijn woning onderverhuurt. Let op: hier heb je toestemming voor nodig van de verhuurder.

De verhuis: de kosten verminderen

Of je nu naar een andere straat verhuist of naar een andere stad, verhuizen wordt al heel snel kostelijk. Je moet heel wat organiseren en voorbereiden voor de uiteindelijke verhuisdag.

De grootste kost is de verhuiskost. Huur je een verhuisbedrijf in of huur je een verhuiswagen en vraag je aan enkele vrienden om te helpen? Misschien ken je iemand die een busje of aanhangwagen heeft? Op deze manier kan je heel wat kosten besparen.

Voor je verhuist, is het ook goed om eens grondig op te ruimen. Of het nu gaat om meubels, elektrische toestellen, decoratie, servies of kleren, als je alles goed opruimt, vind je plots heel wat overbodige spullen die je kan verkopen. Het voordeel is dat je heel wat minder moet verhuizen en je hebt plotseling wat extra budget.

Koppel in een kartonnen doos dat gaat samenwonen

4 financiële tips wanneer je gaat samenwonen

Verhuizen is duur, maar samenwonen hoeft dat niet te zijn. Hier zijn enkele tips die jou en je partner stress en geld kunnen besparen.

1. Praat over geld

Zeker één van de belangrijkste punten: communicatie. Open communicatie is altijd belangrijk maar zeker als je samenwoont. Je moet met je partner openlijk over geldzaken kunnen praten om enkele belangrijke kwesties op te helderen. Bv. verdeel je de huur 50/50 of evenredig volgens jullie loon? Vertrouwen en eerlijke communicatie is hierbij de boodschap.

2. Plan je budget

Als twee huishoudens één worden moet je veel organiseren. Gemeenschappelijke kosten zoals elektriciteit, gas, of huur kan je delen. Een gemeenschappelijke rekening is een goede manier om gedeelde kosten te beheren. Met een gemeenschappelijke rekening kunnen beide personen aan het gezamenlijke geld en kunnen ze dit gebruiken om overschrijvingen te doen of zaken te betalen die beiden aangaan. Op deze manier moet je de gezamenlijke kosten niet meer in evenwicht brengen.

Onze tip: een huishoudboekje helpt je om een goed overzicht te behouden over je maandelijks inkomen en uitgaven.

3. Deel belangrijke verzekeringen

In een huishouden is het goed om je verzekeringen te delen. Als je een gemeenschappelijke rekening hebt kan je makkelijk je gezamenlijke verzekeringen bijhouden. Welke verzekeringen kan je delen met je partner?

De familiale verzekering

dit is een van de belangrijkste verzekeringen en dekt materiële, lichamelijke en financiële schade bij derden. Als je samenwoont kan je een aanvraag doen voor een gezinspolis en geld besparen.

Rechtsbijstandverzekering

deze verzekering dekt alle juridische kosten en gerechtskosten in verband met een mogelijk juridisch geschil.

Inboedelverzekering

als je huurt wordtmet een inboedelverzekering alles in je huis gedekt tegen schade in geval van brand en waterschade. Bij sommige verzekeringsmaatschappijen zijn diefstal en vandalisme hierbij inbegrepen, bij anderen moet je hiervoor extra bijbetalen. Als je samenwoont heb je maar één inboedelverzekering nodig. Als je samen een huis koopt, neem je best een brandverzekering.

4. Annuleer dubbele contracten

Als je gaat samenwonen deel je contracten voor bv. elektriciteit, gas en internet. Bekijk goed wat er met je huidige contracten zal gebeuren. Misschien wil je enkele van je huidige contracten overnemen? Zorg er ook voor dat als je contracten wilt annuleren dat je dit op tijd doet. Je neemt best contact op met je leverancier en vraagt om informatie wat je moet doen in geval van verhuis. Dit staat ook verplicht aangegeven op hun website.

Lees het ook:

Een koppel denkt na over een gezamenlijke rekening

| OVB Belgium

Een gemeenschappelijke rekening: wanneer komt het van pas?

Als koppel deel je veel, vooral als je samenwoont. Geldt dat ook voor je financiën? Is het nuttig om een gemeenschappelijke rekening te openen voor gemeenschappelijke kosten? Waar moet je op letten? We tonen je alle voor- en nadelen en welke alternatieven er bestaan.

Jonge vrouw aan tafel met haar smartphone, een notitieboekje en documenten om haar huishoudboekje bij te houden.

| OVB Belgium

Het bijhouden van een huishoudboekje: hoe krijg je een goed overzicht van je financiën?

Er zijn maar weinig mensen die een exact overzicht hebben van hun financiële situatie. Met een huishoudboekje weet je perfect wat je inkomsten en uitgaven zijn en dit zonder veel moeite. Gevorderde kennis van boekhouden of andere ingewikkelde materie is helemaal niet nodig. Het belangrijkste is om eraan te beginnen en vol te houden.