Eindelijk zon: Tips voor je reisbudget en reisverzekering

|

Kind aan het zwembad met een waterpistool – Reis veilig
De belangrijkste feiten over een reisverzekering

Leestijd: ca. 5 minuten

  • Er zijn verschillende soorten reisverzekeringen. De drie belangrijkste verzekeringen zullen we hier bespreken.
  • Reizen is duur: de gemiddelde reiskost in 2020 binnen Europa bedroeg 98 euro per dag .
  • Een vakantiedagboek met budgetten en limieten kan je helpen om je kosten binnen de perken te houden.
  • Met onze 5 tips leer je hoe je geld kan besparen op je vakantie.

Of je nu met de rugzak door Thailand trekt, of lekker aan het zwembad ligt tijdens een all-in-vakantie in Tunesië, een reisverzekering komt altijd en overal van pas. Stel je voor dat je ziek wordt net voor je op reis vertrekt, of je bestolen wordt tijdens je vakantie. Met een goede reisverzekering ben je beschermd voor de financiële gevolgen en kan je zonder zorgen je vakantie plannen en op reis vertrekken.

Ook altijd verrast over je banksaldo na je vakantie? Hoe slaagde je er toch weer in om zo veel geld uit te geven? Natuurlijk willen we onszelf verwennen tijdens de vakantie, en terecht! We geven je hier graag enkele tips om wat spaarzamer met je reisbudget om te kunnen gaan en dit zonder te raken aan je vakantiegevoel. Zo kan je plezier hebben zonder dat je het gevoel hebt dat je je bankrekening plundert.

Reisverzekering: wat moet je weten?

Er bestaan reisverzekeringen die alles dekken, maar je kan ook verschillende verzekeringen afsluiten voor specifieke zaken want niet elke verzekering heb je nodig op iedere vakantie. Reisverzekeringen kunnen afgesloten worden voor één vakantie maar ook voor al je reizen in het hele jaar. De belangrijkste reisverzekeringen zijn de algemene bijstandsverzekering die je gezondheids- en repatriëringkosten dekt, de annulatieverzekering en de bagageverzekering. 

Onze tip: bekijk goed voor wat je al verzekerd bent voor je een nieuwe polis afsluit. Vaak zijn er al verschillende zaken gedekt door andere verzekeringscontacten of door je kredietkaart.

Zorgverzekering in het buitenland

In de Europese Unie en enkele andere landen is onze wettelijke zorgverzekering van toepassing. Deze zorgverzekering dekt echter alleen de medische kosten. Met een reisbijstandsverzekering worden ook bijkomende kosten gedekt. Wat er allemaal gedekt wordt, hangt af van jouw contract. Want een goede reisbijstandsverzekering is voor iedere reiziger verschillend. Niet iedereen heeft tenslotte dezelfde wensen.

Stel: je hebt een ski-ongeval in de bergen. Je wordt met de helikopter naar het plaatselijke ziekenhuis gebracht en na enkele dagen word je gerepatrieerd naar je woonplaats. Je wettelijke zorgverzekering zal deze kosten, die makkelijk kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s, niet terugbetalen. In dit geval komt een reisbijstandsverzekering goed van pas. Daar komt nog bij dat we in de EU wel beschermd zijn voor medische kosten, maar niet buiten de EU. Bovendien lopen in sommige landen de medische kosten wel heel snel op, denk maar aan de Verenigde Staten.

Internationale reisverzekeringen kan je heel flexibel afsluiten: voor enkele dagen, enkele weken, voor het werk of op vakantie. Het maakt niet uit. Zelfs een reis rond de wereld kan je helemaal laten dekken. In het algemeen zijn volgende zaken in de verzekering opgenomen: medische zorg en behandeling bij acute ziektes en ongevallen, geneesmiddelen, behandelkosten, verbanden en noodzakelijk medisch transport.

Annulatieverzekering

Stel: je hebt net je vakantie geboekt en een dagje later krijg je de jobaanbieding van je leven. Je kan natuurlijk beginnen onderhandelen met je toekomstige werkgever en proberen je verlof in te plannen, maar veel makkelijker en minder gedoe is een goede annulatieverzekering.

Annulatieverzekeringen dekken natuurlijk niet alles, en iedere verzekeraar heeft andere voorwaarden, maar in het algemeen krijg je je reis alleen maar terugbetaald als de annulatie plaatsvindt vóór de start van je vakantie. De reden voor de annulatie moet onverwacht zijn en in de verzekeringsvoorwaarden staan.

Welke gevallen zijn verzekerd? Een nieuwe, onverwachte job is één van de redenen, maar alleen als je werkloos was toen je de reis boekte. Een ongeval, ziekte of zwangerschap zijn andere geldige redenen waarom een reis kan worden geannuleerd.

De redenen van de annulatie hangen af van je polis, dus let goed op voor je de verzekering afsluit. Zorg er ook voor dat iedereen die meegaat op vakantie in de polis vermeld staat.

Bagageverzekering

Je komt net toe op een zonnige bestemming en je besluit even te bekomen van je vermoeiende reis op een gezellig terrasje net buiten de luchthaven. Je ploft neer op een comfortabel stoeltje, bestelt een cappuccino en geniet van het zonnetje op je gezicht terwijl je je plannen bespreekt met je reispartner(s). Een halfuurtje later wil je afrekenen en merk je dat je bagage gestolen is. Weg sneakers, weg zomerjurkjes, weg tablet, weg zorgeloze vakantie! Wat nu? Kan je een vergoeding krijgen voor je gestolen bagage? Ja! Als je een bagageverzekering hebt.

Deze verzekering beschermt je bagage tegen verlies, schade of vernieling tijdens de gehele vakantieperiode. Een bagageverzekering kan worden afgesloten op week-, maand- of jaarbasis.

Opmerking: de polis zal steeds een maximumwaarde bevatten tot welke je persoonlijke bagage is verzekerd. Dit is inclusief videocamera’s, juwelen en sportuitrusting en -materiaal, zoals snowboards of mountainbikes.

Backpacker of luxehotel: hoeveel kost een vakantie?

Vakantie in je eigen tuin? Dat kan, maar nu en dan hebben we toch allemaal nood aan een echte vakantie. Een mountainbike-tour door de bergen, een citytrip naar Barcelona of een strand- en feestvakantie in Ibiza, iedereen heeft zo zijn eigen beeld van de ideale vakantie. Maar de ideale vakantie, die kan duur zijn!

Welke kosten kunnen we verwachten op vakantie? Eerst en vooral moet je er rekening mee houden dat prijzen sterk kunnen verschillen, afhankelijk van enkele criteria. De belangrijkste paramaters die de prijs bepalen zijn de locatie (Oostenrijk, Kaapverdië of Zuid-Afrika), de accommodatie (camping of 5-sterrenhotel) en de duur van je vakantie. 

In Europa was de gemiddelde reiskost in 2020 ongeveer 98 euro per vakantiedag. Als je binnen Europa minder wilt betalen dan trek je best naar Polen, Kroatië of Oostenrijk.

Familie op vakantie aan het zwembad - reisverzekering

Hoe houd je de kosten op vakantie binnen de perken?

Op vakantie wil je graag de beste restaurants, de grootste avonturen en de uniekste souvenirs. Op deze manier kost een reisje van twee of drie weken al snel heel wat geld.

Hoe beheer je op een goede manier je vakantiebudget? De beste manier is het ouderwetse reisdagboek met budgetten en limieten. Je kan dit op de traditionele manier doen met pen en papier of je kan een app gebruiken waarin je alles bijhoudt. Er bestaan heel wat apps die op een overzichtelijke manier je kosten bijhouden en waarbij je ook de kosten kunt delen onder meerdere personen.

Onze tip: Je kan exacte dagelijkse of wekelijkse limieten instellen op je kredietkaart voor je op reis vertrekt. Zo ben je zeker dat je niet over het vooropgestelde budget gaat.

Familie gaat op uitstap met de fiets - reiskosten

Eens aan het strand vergeten we snel al onze zorgen, en gaan we soms wat nonchalanter om met onze spullen zoals portefeuilles, gsm’s of andere gadgets. Het is op deze momenten dat het soms misgaat. Voor je het weet is er iets gestolen. Let dus steeds goed op je spullen als je de zee ingaat of vraag andere mensen om er even op te letten. Je kan je waardevolle spullen natuurlijk ook gewoon in je hotelkamer laten. Als je in een miljoenenstad op reis gaat of een toeristische hotspot bezoekt, denk dan ook steeds aan zakkenrollers. Een borsttas of portefeuille bevestigd aan je riem is in zo’n geval geen overbodige luxe.

Als je dan toch wordt bestolen, laat dan zo snel mogelijk je kaarten blokkeren. Bij de meeste kredietkaarten geldt het internationaal nummer van Cardstop 116 116. Het nummer is 24 op 24 uur bereikbaar.

5 tips om te besparen op je reisbudget

Ontdek de wereld zonder zorgen. Als je reist wil je niet te veel denken aan je financiën en zorgeloos kunnen genieten van je vakantie. Daarom geven we je graag vijf praktische tips waarmee je geld kan besparen terwijl je reist.

  1. Je reis boeken: gebruik altijd verschillende zoekmachines wanneer je een reis boekt.Boeken op de minst drukke momenten of lang op voorhand kunnen ook financieel interessant zijn. Slim online boeken is het motto.
  2. Laag seizoen: als je flexibel bent om te reizen, dan boek je best buiten de schoolvakanties. Vluchten en hotels zijn dan veel goedkoper. Bij verschillende websites om vluchten te zoeken, kan je ook makkelijk zoeken naar de goedkoopste reismaanden voor bepaalde bestemmingen.
  3. De wisselkoers: haal altijd de lokale munt af en laat geld niet omzetten in euro’s maar in de lokale munt. Kies in restaurants ook steeds voor de lokale munt als je met de kaart betaalt, anders betaal je je blauw aan wisselkoersen.
  4. Het eten: lokaal eten is heerlijk en vaak goedkoper dan in de typische toeristische restaurantjes. Vraag raad aan de plaatselijke bevolking, zij hebben zeker goede tips waar je lekker kan eten.
  5. Huurauto: huur best een auto vóór je op reis vertrekt. De prijzen zijn veel duurder op de vakantiebestemming zelf en op verhuurwebsites kan je makkelijk de prijzen vergelijken.
Wil je graag weten welke verzekeringen het best bij jou passen?

Samen zoeken we de beste verzekeringen uit onze wijd aanbod producten.

Zoek een financiële adviseur of consultant bij jou in de buurt

Lees het ook:

Jonge vrouw op een scooter - backpacking in het buitenland

| OVB Belgium

Backpacking: hoe bereid je je voor?

Met een rugzak op de wereld rondtrekken is een droom van vele jongeren. Al backpackend nieuwe plekken, landen en culturen ontdekken is een geweldige ervaring. Je ervaart een gevoel van vrijheid dat moeilijk te bereiken valt met andere avonturen. Zo’n ervaring moet je wel goed voorbereiden als je niet wilt dat je trip in het water valt door vermijdbare, vaak financiële, tegenvallers. Lees verder en ontdek hoe je je trip kunt betalen en welke andere voorbereidingen je best op voorhand treft.

Is het zinvol om geld te beleggen in fondsen?

| OVB Belgium

Geld beleggen in fondsen: waarom zijn fondsen een uitstekende financiële investering?

Lage rentes, weinig rendement en geen al te positieve vooruitzichten wat betreft het eigen pensioen: wie momenteel zijn spaargeld wil beleggen, heeft het niet bepaald makkelijk. Klassieke beleggingen zoals daggeld, termijndeposito's en spaarrekeningen genereren al lang geen noemenswaardige rente meer. Daarom is het zinvol om geld in fondsen te beleggen, en dat is niet zo moeilijk als men denkt.